PREVENTIE EN MONDHYGIËNE

Ons team van Mondzorg Nieuwerkerk houd zich dagelijks bezig preventieve tandheelkunde. Ons streven is dan ook het blijvend gezond houden van uw gebit. Door onze patiënten zo goed mogelijk te informeren, voorlichting te geven en de juiste behandeling op maat toe te passen bereiken wij samen met de patiënt het beste resultaat. Wij hebben daarom ook collega’s met verschillende specialismen zodat u voor iedere behandeling op de juiste plek bent. Zo hebben wij onder andere preventieassistenten, Paro-preventieassistenten en mondhygiënisten in huis. Afhankelijk van uw gebitssituatie wordt u indien nodig verwezen naar 1 van deze behandelaars.

  • Wat doet een (paro-) preventieassistent?
  • Wat doet een mondhygiënist?
  • Gezond tandvlees, hoe ziet dit er uit?
Wat doet een (paro-) preventieassistent?

De preventieassistent is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne. Zij geeft de patiënt advies, voorlichting, instructie en voert een uitgebreide gebitsreiniging uit.

De paro preventieassistent is een preventieassistent die extra opgeleid is tot het behandelen en begeleiden van patiënten met parodontitis tot een bepaald niveau. De paro preventieassistent maakt onder andere indien nodig een pocket-, of parodontiumstatus, voer uitgebreide reiniging uit ook onder het tandvlees indien er pockets aanwezig zijn.

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiënist heeft de HBO-opleiding Mondhygiëne afgerond. Het beroep is geregeld in de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Mondhygiënist is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde of Mondhygiëne.

De mondhygiënist brengt de conditie van het tandvlees in kaart indien nodig door middel van een pocket-, of parodontiumstatus. Op basis daarvan wordt indien nodig een behandeling afgestemd.

De taken van een mondhygiënist zijn in eerste instantie gericht op de preventie, het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook handelingen uit zoals het vullen van gaatjes en leggen van sealants (laklaagjes bij kinderen).

Enkele voorbeelden van verschillende behandelingen die een mondhygiënist uitvoert, zijn:

  • Uitgebreid en beperkt tandsteen en aanslag verwijderen, indien nodig onder plaatselijke verdoving;
  • Polijsten van de tanden en kiezen;
  • Het bleken van het gebit;
  • Het geven van mondhygiëne instructies en voedingsadviezen;
  • Halfjaarlijkse controles
  • Controle en nazorg van implantaten
  • Behandeling Halitose (=slechte adem)
  • Behandelen van cariës ( gaatjes)
  • Kiezen sealen ( lak laagjes bij kinderen)

Een mondhygiënist heeft vooral een preventieve functie ( voorkomen is beter dan genezen!!). Het is daarom verstandig om regelmatig bij een mondhygiënist te komen. Dit geldt vooral voor mensen met een verlaagde weerstand, zoals mensen die roken, veel stress hebben, en gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld diabetes patiënten of hartpatiënten.

Gezond tandvlees, hoe ziet dit er uit?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en bloedt niet bij het poetsen.

  • Hoe merkt u dat uw tandvlees ontstoken is?
  • Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?
Hoe merkt u dat uw tandvlees ontstoken is?

Het tandvlees ligt dan slap rondom kiezen en tanden en bloedt bij het tandenpoetsen. Heel uw tandvlees kan ontstoken zijn maar het kan ook plaatselijk voorkomen. Het tandvlees is dan bijvoorbeeld ontstoken tussen twee kiezen. Ontstoken tandvlees kan samen gaan met een vieze smaak in de mond en een slechte adem. Ontstoken tandvlees is gevoelig bij aanraking, maar doet zelden pijn. De oorzaak van ontstoken tandvlees kan zijn dat plaque te lang tussen kiezen en tanden blijft zitten. Als u de plaque te lang laat zitten zorgen de bacteriën in de plaque dat het tandvlees gaat ontsteken. Verder wordt het niet verwijderde plaque hard en verkalkt, er ontstaat dan tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat tandvlees steeds meer gaat ontsteken. Tandsteen kan voorkomen boven op het tandvlees maar ook onder het tandvlees. Het tandsteen kunt u zelf niet verwijderen, dit moet verwijderd worden door uw tandarts of mondhygiënist.

Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?

Ja, roken is schadelijk voor uw tandvlees. De toevoer van bloed naar het tandvlees wordt, door de bestandsdelen van rook, vernauwd. Uw tandvlees ziet er dan bleker uit en bloedt minder snel, terwijl uw tandvlees toch ontstoken kan zijn. De ontsteking die aanwezig is in uw tandvlees kan door het roken slecht genezen. Het roken maskeert de ontsteking aan uw tandvlees.